2015. augusztus 4., kedd

Vörösbegy

Jo Nesbo: Vörösbegy



Ez a könyv  a címe alapján kapott meg, mivel a kedvenc madaram a vörösbegy, ráadásul a könyv egy Skandináv Krimi, rögtön tudtam, hogy csak jó lehet.

Tartalom


Jo Nesbo - Vörösbegy
Harry Hole nyomozó egy ritka ügyletről szerez tudomást: valaki egy különleges, nagy hatóerejű, Märklin márkájú puskát rendelt. Mind kiderül, a megrendelő egy nyolcvanhoz közeledő férfi, aki a második világháború idején a németek mellett harcolt a keleti fronton. Gyilkosság, bosszú, árulás... Aggastyán korú nemzetiszocialisták és fiatal neonácik... A második világháború keleti frontja és a modern Oslo... Egykori frontharcos átvágott torokkal... Több, időben és térben egymástól messze eső történés vezeti el a sokszor önmaga gyengeségeivel is megküzdeni kénytelen nyomozót egy vakmerő merényletet tervezőjének leleplezéséhez. 



Vélemény


Lövészárokban a katonák
Az egész könyv fantasztikus. Már az elejétől fogva. Ahogy csűri-csavarja a szálakat az író. Egyszerűen fergeteges. Több szempontból olvashattuk a történéseket, a gyilkos szemszögéből is egész sokat megtudtunk, de nekem csak a könyv végén állt össze és esett le az egész. Nagyon jól van megírva, hát még kitalálva. Ahogy az öreg mindenkit átver..magát az olvasót is. Jópár szívszorító jelenet is van, például Harry testvére, Ellen holtteste, de a főtémája mégiscsak egy mesterien eltervezett  merénylet, sok-sok gyilkosság, és a háború következményei. Én nagyon élveztem az egészet, pár résznél a szívem már a torkomban dobogott úgy féltem (igen, tényleg nem elalvás előtt kellet volna olvasnom). Nagyon tetszett, hogy részletesen leírta, milyen lehetett katonának lenni a háborúban, beletudtam magam képzelni, bemutatta, hogy a háború alatt nagyjából, hogyan élhettek az emberek, és milyen a mostani rendőrök feladata. Egy kis szerelmi szállal megfűszerezve. Egyszerűen nem tudok rosszat, vagy valami hibát mondani a könyvről.
Nem vagyok fegyverszakértő, de valami ilyesmi lehet egy Marklin








Idézet:

"Nem szeretve lenni – hát nem ez az elhibázott  

élet 

definíciója?"




(Bocsánat, valamiért így tördelte meg a rendszer, és nem tudok mit csinálni vele)


Kedvenc karakter:  Harry Hole és Oleg

Kinek ajánlom? Akit érdekel, hogy milyen lehetett a háború és milyen összefüggésben van még mindig a mai világgal.

Vörösbegy

Pontozás: 

Borító: 10/  3 - Szerintem egy kicsit riasztó.
Cselekmény: 10/ 8 - Voltak unalmasabb részek(nagyon kevés) és rengeteg felesleges kitérő.
Összesen: 10/ 10 - Nem tudok kevesebbet adni, mert egyszerűen zseniális ez a könyv.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése